איך בוחרים מקלות תופים?

רוק סיטי

מקלות תופים הם אחד הכלים החשובים ביותר בציודו של מתופף. כשלוחה של הזרועות שלנו, המקלות הם למעשה נקודותהמגע העיקריות עם התופים והמצילות, ולכן יש להם השפעה עצומה על הדרך בה מנגנים.

מקלות תופים הם גם דבר מאוד אישי. מתופפים לוקחים מאוד ברצינות את מקלות התופים שלהם, ואפילו מתגאים בסוגהמסויים האהוב עליהם במיוחד.
ישנם מתופפים שיגידו שהמקלות שלהם גורמים לתופים ולמצילות לצלצל הכי יפה ונעים לאוזניהם. אחרים יגידו שהמקלותשלהם מאפשרים להם לתופף מהר יותר או חזק יותר, או שמאפשרים נגינה עדינה או רגישה יותר. יש מקלות ארוכים, מקלותקצרים ומקלות שהם אפילו לא ממש מקלות, אלא סוג של מברשות. ויש מקלות עם ראש עץ או ראש פלסטיק,וראש שהואלמעשה פונפון, קשה או רך, ומקלות מפלסטיק או מגרפיט, מקלות שזוהרים בחושך ועוד ועוד.. ההיצע בשוק ובחנויות כיוםהוא גדול מאוד ומבלבל אף יותר. אחת השאלות הראשונות שתלמידים והורים של תלמידים שואלים אותי: איזה מקלותלקנות?

אז מה חשוב ומה פחות בקניית מקלות תופים.
אני ממליץ להשקיע לפחות בשני זוגות של מקלות תופים. זוג אחד לאימון על הפד וזוג אחד לנגינה על המערכת.
מקלות האימון צריכים להיות מעט עבים וכבדים יותר ממקלות הנגינה. העובי והכובד משמשים כמשקולות לחיזוק הידיים, וליצירת תחושה קלילה יותר כאשר מחליפים לזוג השני ועוברים לנגן על המערכת.

עבור מתופפים מתחילים, פחות חשוב איזו חברה מייצרת את המקלות, ואפשר לרכוש מקלות בסיסיים (גנריים) מכל סוגשהוא. מה שחשוב זה להתמקד בגודל ובסוג המקלות מבחינת העובי והכובד.
הגדלים והעוביים נקבעים על-פי אות באנגלית ומספר. ככל שהמספר והאות קטנים יותר כך המקלות דקים וקלים יותר.
באופן הכללי ביותר הדגמים הנפוצים הם
2B=כבד (לאימון) 5B=בינוני (לאימון ונגינה) , 5A=קל (לנגינה).

מתופפים בשלבים מתקדמים יותר כבר יעדיפו לרכוש מקלות ממותגים ומיוחדים מחברות מובילות בתחום.
עבורם, מה שיכתיב איזה דגם של מקלות תיפוף הוא המתאים ביותר יהיה הז'אנר המוסיקלי שהם מנגנים (לכל ז׳אנר צרכיםשונים), החוזק של הנגינה שלהם וכמובן התקציב.
חמשת המותגים המובילים הם
Vic Firth, Vater, Zildjian, Regal Tip, Promark
כל החברות מציעות גם מערך דומה של דגמי הבסיס.

מקלות תופים מעץ מיוצרים לרוב מעץ חזק מסוג היקורי (אגוז Hickory) בעל משקל בינוני ועמיד. סוגי עץ אלטרנטיביים כמואלון (Oak) ומייפל (Maple) מציעים משקל וצפיפות שונים.
מקלות העשויים מחומרים קשים יותר כמו גרפיט או אלומיניום ישיגו מכה חזקה יותר ובעיקר עמידות לאורך זמן. מקלות אלומעט יקרים יותר אך מקטינים את הצורך להחלפה תדירה של מקלות העץ.
בכל מקרה מומלץ להצטייד במקלות נוספים כגיבוי למקרה שהמקלות העיקריים יישברו באמצע נגינה, הקלטה או הופעה.

באופן כללי, מקלות עבים יותר יהיו עמידים יותר. אורך המקל קריטי פחות, ופשוט קובע מידת הנוחות של המתופפים להגיערחוק יותר עם הידיים לתופים ולמצילות.

ראש המקל, החלק העליון שיוצר את המגע עם התופים והמצילות, מגיע בכל מיני צורות וגדלים, מפלסטיק או מעץ. לכל ראשצליל מגע שונה.
צליל ראש הפלסטיק התקפי וחד יותר. צליל ראש העץ חם ועמום יותר.

ישנם מתופפים שאוהבים להשתמש במקלות ספציפיים מהסוג שהמתופף האהוב עליהם משתמש. מקלות כאלה נקראיםסיגנצ׳ור (SIGNATURE) ולרוב מופיע עליהם שם המתופף, ולעיתים אף הדפסה של החתימה האישית שלו. שווה לבחוןמקלות כאלה, אך אני ממליץ לבחון האם הם באמת נוחים ומתאימים, ולא לרכוש או להמשיך ולהשתמש בהם רק בגלל איזונאמנות לאותו מתופף.

אז לכאורה, לפעולה פשוטה כמו קניית זוג מקלות תופים יש הרבה דברים שצריך לקחת בחשבון. הגישה הטובה ביותר היאלבקר בחנות התופים הקרובה ביותר, לנסות מספר מגוון של מקלות בידיים ולהקיש על תופים ומצילות בחנות לשמוע את הצלילים.
נכתב על ידי: איסר טננבאום אריאל